Picture
Modekollo är ingen skola,
ingen kurs, det är ett begrepp!


Ett begrepp för att beskriva en sommar med inspiration och 
entreprenörskap inom mode. Den 13-17 juni 2011 får 25 ungdomar 
utmana sig själva i mode, kreativitet och företagande. Under fem 
dagar får de se modebranschen “behind the scenes”, de får 
utvecklas genom workshops och lära sig hitta sin roll i en 
spännande och kreativ värld. Beskrivning kopierad från: MODEKOLLO.SE

Dag 1

Picture
Picture
Picture
Idag har vi vart på studiebesök på FOV som tillverkar alla sorters textiler, faktiskt mkt intressant och bra fakta om framtidens textiler och väldigt viktigt att få veta om man tänkt att jobba inom mode och deisgn-branschen
Picture
Sedan kom Therese Fredman som startat märket diis och Josefin Strid, två unga och väldigt framgångsrika designers och föreläste om deras resa till framgång i modebranschen. Väldigt inspirerande och intressant! 
Picture
Sedan fick vi också öva på lite olika tekniker till kreativt tänkande, så först gjorde vi mindmaps och verkligen bara skrev ner allt som kom upp i huvudet, och fort skulle det gå! Så det var mkt roligt och man fick verkligen igång hjärnan!
Sen gjorde vi även moodboards två och två då vi bara klippte och klistra ur tidningar och tyger, dock han inte vår bli klar så vi får se om jag kanske lägger upp på vår moodboard någon annan dag, jag och vinita inspirerades iaf av det vackra Paris. Taggar inför morgondagen, då vi ska till nordisk designskola och proteko!

Bilder tagna från Modekollos facebooksida

Dag 2

Picture
Kl 9.00 stod Cay Bond redo för att hålla i ett spännande föredrag för oss. för dem som inte vet så är hon en av Sveriges mest kända trendanalytiker och även författare. Hon berättade om hennes livs resa inom modebranschen och även om olika trender såklart!

Sedan berättade rektorn Minna Heino från Nordisk Designskola om deras ubildningar och om själva skolan. Efter det tog läraren Daniel över och berättade lite om grafisk design.
Picture
...Och så blev jag och Emelie intervjuade av BT. Se artikeln HÄR
Picture
I samma lokaler hade sedan Tor Åhman föredrag om Blåkläder, då vi fick se hur viktigt det är med rätt passform och att plagget är konstruerat för att ha en viss funktion.
Därefter hamnade vi på Proteko där vi blev bjudna på god fika i deras fina lokaler och körde sedan igpng med 3 föreläsningar. Först hade vi då Teija Brunh som pratade om hennes erfarenheter inom designbranschen, då hon också är egenföretagare. Sedan berättade Anna Stålh om hur det är att arbeta som inköpare. Och sist men inte minst Johan Svanehed som föreläste om marknadsföring etc.

En dag fullproppad med föreläsningar, snacka om att man sov gott sedan! Tur också att man antecknade flitigt, för detta ser jag verkligen som användbart inför framtiden. Det bästa med alla dessa föreläsningar var att få höra på så många olika slags yrken och sätt att ta sig fram i branschen, väldigt inspirerande och man har fått en väldigt bra syn på själva branschen och hur brett egentligen mode är.

Dag 3

Picture
Först var vi på ACG, där fick man verkligen se hur detta gamla företag utvecklats och hängt med i teknologin för att skapa en mycket avancerad och digital gaderob som denna.
Picture
Sedan tog vi oss vidare till syverket där vi fick se hur det gick till när de syr kläder och annat.
Sedan förde bussen oss vidare till Nellys stora huvudkontor. Där fick vi en rundvandring genom hela byggnaden som innehöll allt, från kontorsjobb till lagret, till fotostudion. Sedan fick vi även lyssna på ett litet föredrag om nellys historia och tillväxt och även träffa några inköpare och ställa lite frågor och sådär, synd bara att de båda designers var sjuka denna dag :(
 Efter att vart på det stora e-handelsföretaget så mötte vi dess kontraster och besökte företaget Care of Carl som är nystartat företag som säljer herrklkäder på nätet.

Dag 4

Först var vi på besök i det gigantiska, lyxiga ginatricot-huvudkontoret där vi fick en rundvandring genom hela byggnaden och fick se de olika avdelningarna. Jag insåg att sitta som designer på gina tricot (helst i fest-avdelningen) är absolut ett av mina drömjobb!
Efter att fått en rundvandring, satte vi oss i deras lyxiga kök/vardagsrum och fick arbeta med olika sätt att illustrera, det var 4 stationer och vi fick 15min på varje station. I varje station fick man välja en siluett som visade på olika ideal man haft under 1900-talet. Och de olika stationerna var klippa & klistra, tusch/akryl, utgå av ett mönster och
kol/krita och framhäva en accessoar. Här ovan kan ni se min tusch/akry-illustration där jag utgått från 90-tals siluetten med en 9-huvudkropp, den andra teckningen är en illustration av 50-tal siluetten då de hade väldigt smal midja, och här har jag valt att framhäva väskan som jag färglagt med röd tusch. 
Picture
Sedan tog vi oss till textilmuseét där vi fick lyssna på modefotografen Olof Händén.
Picture
Vidare mot drivhuset där Janne Kemi hade som en "lektion" och lärde oss om hur man startar ett företag. Så vi fick låtsas att vi startade ett och sedan arbete med det.
Picture
Picture
Denna dag var som sagt lång, så på kvällen tog vi oss till nordiska designskolan där vi fick göra egna moodborads  och tryck i ett utav de två teman vi hade: Scandinavian graphic och New eastern Asia. Jag valde att arbeta med östra Asien, eftersom jag var i  Filippinerna i vintras på en ö som heter Boracay, där vi bodde vid en strand som heter  Bolabog som är en känd strand för surf. Och eftersom jag lovat min pojkvän att göra ett tryck åt honom så gjorde jag något som skulle passa hans målgrupp.

Dag 5

Picture
Picture
Picture
Först var vi på Textilhögskolan och fick vara uppdelade i små grupper och vi fick ungefär 1,5-2 h på oss att sy och skapa en outfit utav formen från en bokstav. Min grupp valde bokstaven M. I Gruppbilden är bokstäverna från vänster: M, U, M, Y, L och X.
Sedan var det avslutningsmiddag med jättegod mat och mingel med de olika personer vi träffat från olika företag och liknande under veckan. Ett bra tillfälle att skaffa sig kontakter och ställa frågor som man inte hunnit fråga på plats. Sedan var det utvärdering av veckan och säga hejdå till alla underbara projektledare och aspiranter, men vi möts ju
inför Fashiondays igen som tur är.
nettan
6/21/2011 07:33:52 am

Otroligt vad mycket ni hann med på en vecka. Det är kul att se hur kreativa ni är. Vad många fina kort ni har lagt ut från veckan.

Reply
5/30/2012 08:17:56 pm

nice post

Reply
9/24/2012 05:54:29 am

THX for info

ReplyLeave a Reply.